Er bestaat niet zoiets als de beste mountainbike band, echter wilt Mountainbanden.be met deze post de lezer een beter inzicht geven in welke band beter geschikt is voor welke omstandigheden. Een MTB band wordt nader bekeken en voor elk aspect binnen de band wordt het bijbehorende rijgedrag uitgelegd.

 

Draadband vs vouwband

Draad- of vouwband

Een draadband is een band waarbij de bandhiel, datgene dat ervoor zorgt dat de band om de velg blijft zitten, uit een stalen kern is opgebouwd. Dit geeft de band de klassieke vorm. Echter komt de draadband bij XC (cross-country) MTB'ers niet veel voor, de reden hiervoor is dat deze band te zwaar is. Een lichter alternatief, waar eveneens de meeste mountainbikers mee fietsen is de vouwband. De hiel bij een vouwband is opgebouwd uit een kevlar ketting dat als voordeel heeft dat deze band veel lichter is dan een draadband. Een ander bijkomende voordeel is dat deze band beter vervormbaar is waardoor deze zich beter aanpast aan de ondergrond in het terrein waardoor de rolweerstand verlaagt.

 

 

De TPI EPI waarde van een band. 

Het karkas van een band.

Het karkas is de ruggengraat van een band. Het karkas is opgebouwd uit een weefsel van nylon draden omhuld met een rubbermengsel. Het verschil in karkas kan zijn dat er dikke of dunne nylon draden worden gebruikt. Hoe dunner de draden, hoe meer draden er nodig zijn om een oppervlakte te vullen. Het aantal draden per oppervlakte wordt aangeduid met het EPI of TPI getal, bijv. 120TPI Betekend 120 nylon draden per inch. Een hoge TPI waarde heeft de voordelen dat de band lichter is, beter vervormbaar (dat zorgt voor een lagere rolweerstand) en beter lekbestendig is (hoe dichter het weefsel hoe moeilijker doordringbaar). Echter een band met een te hoge TPI waarde verliest het voordeel van de lekbestendigheid vermits de nylon draden dan te dun en dus fragiel zijn. Een hoge TPI waarde is 120TPI, een lage is 27TPI.

 

Het compound van een fietsband

Compound of rubbermengsel.

De rubbersamenstelling is naast het profiel het meest belangrijke van een band en bepaald het karakter van een MTB band. Het rubber waaruit een band is opgemaakt kan in drie grote onderverdelingen worden gesplitst: Hard, medium of zacht rubber. Elk rubber heeft zijn eigenschappen, voor- en nadelen. Hard rubber is licht, heeft een lage rolweerstand maar biedt weinig grip. Zacht rubber is zwaar, heeft een hoge rolweerstand maar biedt veel grip. Medium rubber schommelt daar ergens tussen. Dure banden zijn opgebouwd uit verschillende rubbermengsels in één band om zo tot de beste rijeigenschappen te komen waarvoor de band ontwikkeld is. Bijv. voor lichte, XC race banden is de laag onder het loopvlak vaak opgebouwd uit harder rubber om de rolweerstand laag te houden. Het profiel op het loopvlak bestaat vaak uit medium rubber om te zorgen voor voldoende grip en tractie. De noppen op de schouder zijn vaak van erg zacht rubber gemaakt om te zorgen voor voldoende grip in de bochten.


Profiel

Het meeste opvallende aan een band is het profiel dat zoals de rubbersamenstelling ook een erg grote invloed heeft op het rij- en remgedrag van een band. Het profiel kan in vier grote groepen worden opgedeeld:
  • Allround (Schwalbe Rocket Ron, Continental X-King, Maxxis Ardent, Vredestein Black Panther).
  • Droog, zomers profiel (Schwalbe Thunder Burt, Continental RaceKing, Maxxis Crossmark, Vredestein Spotted Cat).
  • Nat, winter profiel (Schwalbe Dirty Dan, Continental MountainKing, Maxxis Beaver, Vredestein Black Panther Xtreme).
  • Ruw, rotsachtig profiel (Schwalbe Magic Marry, Continental Trail King, Maxxis Ignitor, Vredestein Bobcat)

 

Conclusie

Een band is meer dan enkel het profiel. Rubbersamenstelling, karkas, gewicht, ... het heeft allemaal een invloed op het rij- en remgedrag. Hoe soepeler de band, hoe gunstiger voor de rolweerstand. Hoe lichter de band, hoe gunstiger bij de roterende massa. Echter zijn er aan alles grenzen en moet er een compromis gevonden worden tussen rolweerstand, grip, duurzaamheid, gewicht,... De ideale band bestaat dus niet. Echter kan je, wanneer je naar de juiste dingen kijkt toch een band vinden die aan jouw verwachtingen voldoet.

Heb je vragen of wil je meer weten, contacteer ons dan op info@mountainbanden.be