Men fronst nog al eens de wenkbrauwen wanneer men de stelling hoort dat brede banden lichter rollen dan smalle banden bij gelijke druk. Kiezen voor een bredere MTB band heeft meerdere voordelen, lees hier waarom.

 

Waarom brede banden lichter rollen dan smalle banden.

De reden waarom brede banden lichter rollen dan smalle banden bij gelijke druk heeft alles te maken met de vervorming aan de onderkant van de band. Smalle banden vervormen in lengte waardoor het contactoppervlakte smaller maar langer is t.o.v. een brede band die in de breedte vervormt. Dit langere contactoppervlakte zorgt ervoor dat de band minder rond is en daardoor minder vlot rolt. 
Waarom racefietsen dan gemonteerd worden met smalle banden heeft als reden dat smallere banden harder opgepompt kunnen worden om zo de vervorming tegen te gaan. Ook hebben smallere banden een kleinere luchtweerstand en zijn ze lichter waardoor men sneller kan versnellen. Banden op hoge druk zorgen wel voor minder comfort.

Een smalle band op 2bar voelt minder hard aan dan een brede band op 2bar.
Een bijkomend voordeel van brede banden is dus dat deze met minder druk bereden kunnen worden. Een MTB band op lage druk zorgt voor meer comfort, grip en controle in het terrein omdat de band zich beter kan aanpassen aan de ondergrond. Een smalle band op lage druk geeft een groter risico op snakebites en schade aan de velg gezien het kleinere volume.
Het extra gewicht van brede banden is wel een nadeel dat vooral tijdens het versnellen gevoelt zal worden.

 

Conclusie

Twijfel je tussen een 2.00 of 2.25 band? Ga dan eens voor het brede exemplaar en pomp hem minder hard op, je zal kunnen genieten van meer grip en controle tijdens je MTB rit.

Meer weten over de ideale bandenspanning?
Lees het hier.