De Togo Jungle Challenge voorstellingen draaien rond het begin van het jaar op volle toeren. De TJC formule, een marathon zonder tijdsregistratie op Afrikaanse bodem lijkt erg succesvol te zijn. Als ex-deelnemer, ik nam deel aan de eerste editie in 2012, schrijf ik hier mijn advies voor de juiste MTB band om dit avontuur tot een goed einde te brengen.

Mountainbanden.be Togo Jungle Challenge
 

Want toen ook ik enkele jaren geleden met veel trots ingeschreven was voor de TJC ben ook ik opzoek gegaan naar het geschikte materiaal om die marathon in het tropische Afrika zo goed mogelijk af te ronden. De tocht slingert door Togo en Benin, twee landen waar de meesten toch niet gewoon zijn om te fietsen. Is de ondergrond er vooral zandering, of verhard? Zijn er veel rotsachtige paden of modder? En hoe pas ik mijn bandenkeuze hierop aan? Dit waren enkele van de vele vragen die tijdens de voorbereidingssfase door mijn hoofd spookten.

 

Mountainbanden.be Togo Jungle Challenge
 

De grote fout die ik destijds heb gemaakt is het gebruik van standaard binnenbanden. Ik overdrijf niet door te zeggen dat ik bijna elke ochtend wakker werd met een lekke band. Om na een woelige nacht in een tent nog snel tussen ontbijt en startsignaal binnenbanden te vervangen is niet aangenaam. Dus mijn grote aanrader, monteer uw banden tubeless! Door de harde vegetatie zijn er veel doorns aanwezig langs, maar ook op de paden. Deze krengen doorprikken je band en tijdens het fietsen merk je dit, met een beetje geluk, niet zo snel. Maar wanneer jij in je tent zit slapen loopt je band zachtjes leeg. Iets wat bij mij dus zowat elke nacht is gebeurd. Vandaar ga voor tubeless!

 
Mountainbanden.be Togo Jungle Challenge
 

Togo en Benin zijn tropische landen, waar de temperaturen kunnen oplopen tot 40-45°C. Bij aanvang van de TJC is het regenseizoen al even gepasseerd, dus echt veel modder ga je niet meer tegenkomen. Laat die Schwalbe Dirty Dan of Continental Mud King dus maar thuis. Wat je wel gaat tegenkomen is vooral verharde paden. Maar ook zandvlaktes of paden bedekt met stenen, hoewel die in de 2012 editie in vele mindere maten aanwezig waren.

 

Mountainbanden.be Togo Jungle Challenge
 

Een band die het goed doet op verharde ondergrond maar ook wel wat stevigheid biedt, daar ga je het verste mee komen. 

 

Denk aan volgende banden, gesorteerd per merk:
Continenal: RaceKing.
Maxxis: Ikon, Crossmark.
Michelin: Wild Race'r (Ultimate).
Ritchey: Shield WCS.
Schwalbe: Thunder Burt of Racing Ralph.
Vredestein: Black Panther (Xtrac), Spotted Cat.

 

Aangeraden is te opteren voor een band met lekbescherming zoals Snakeskin, Protection of EXO uitvoering, hou dan wel rekening met het extra gewicht.

Qua breedte zou ik persoonlijk aanraden om minstens voor 2.10 (lees: 2.25) te gaan. Brede banden bieden meer comfort, grip en minder rolweerstand in het terrein. Allemaal eigenschappen die je goed kan gebruiken tijdens een meerdaagse marathon in het tropische Afrika. 

 

Conclusie

de Togo Jungle Challenge is een prachtige ervaring. Mits goede voorbereiding in zowel conditie als materiaalkeuze ga je er veel meer van genieten. Als Mountainbanden.be zijnde willen wij jouw uiteraard goed voorbereiden met de juiste bandenkeuze.