Waarom brede banden offroad lichten rollen dan smalle banden.

 ! UITVERKOOP bij Mountainbanden !
Sla hier uw slag met grote kortingen
en GRATIS 2 WIN2 energierepen bij elk order boven 15,-

OP = OP

Waarom brede banden offroad lichter rollen dan smalle banden.

Men fronst nog al eens de wenkbrauwen wanneer men de stelling hoort dat brede banden een lagere rolweerstand hebben dan smalle banden bij gelijke druk. Kiezen voor een bredere MTB band heeft meerdere voordelen, lees hier waarom.

De reden waarom brede banden lichter rollen dan smalle banden bij gelijke druk heeft alles te maken met de vervorming aan de onderkant van de band. Smalle banden vervormen in lengte waardoor het contactoppervlakte smaller maar langer is t.o.v. een brede band die in de breedte vervormt. Dit langere contactoppervlakte zorgt ervoor dat de band minder rond is en daardoor minder vlot rolt. 

Waarom racefietsen dan gemonteerd worden met smalle banden heeft als reden dat smallere banden harder opgepompt kunnen worden om zo de vervorming tegen te gaan. Ook hebben smallere banden een kleinere luchtweerstand en zijn ze lichter waardoor men sneller kan versnellen. Banden op hoge druk zorgen wel voor minder comfort.

Een smalle band op 2bar voelt minder hard aan dan een brede band op 2bar.
Een bijkomend voordeel van brede banden is dus dat deze met minder druk bereden kunnen worden. Een MTB band op lage druk zorgt voor meer comfort, grip en controle offroad omdat de band zich beter kan aanpassen aan de ondergrond. Een smalle band op lage druk geeft een groter risico op snakebites en schade aan de velg gezien het kleinere volume.
Het extra gewicht van brede banden is wel een nadeel dat vooral tijdens het versnellen gevoelt zal worden.


Dus wij raden aan om bij je volgende setje MTB banden eens te kiezen voor iets bredere MTB banden.
Klik hier om ons assortiment te bekijken.

Veel succes! 


Meer informatie nodig?
Contacteer ons op info@mountainbanden.be.